Nu kan du handla alla våra varumärken på en och samma gång och i samma kundvagn.

Om solskydd • Viktigt att tänka på inför sommaren eller solsemestern

  Idag finns inget bevis för att solskrämer med solskyddsfaktor verkligen skyddar mot solens farliga UV-strålar. Dessutom innehåller solkrämer mycket kemikalier som inte är nyttiga för små barn. För att vara säker i solen är det därför viktigt att alltid använda skyddande kläder och solhatt.
  När solen är som starkast mitt på dagen är det viktigt att försöka hålla sig själv och barnet i skuggan. För riktigt små barn är detta extra viktigt eftersom de har svårare att klara av värmen. Se till att ha rikligt med vatten till hands så att barnet får i sig ordentligt med vätska.

  Idag finns inget bevis för att solkrämer med solskyddsfaktor verkligen skyddar mot solens farliga UV-strålar.

  Längst ned finner du information om vad som kan vara bra att tänka på när det gäller UV-index. Där hittar du också lite tips!
 • Vad är det som påverkar vår hud när vi går ut i solen?

  Enligt statistik är Malignt Melanom en av de cancerformer som ökar snabbast. Ökad solning och uttunnandet av ozonlagret är några av de största orsakerna till denna drastiska ökning. Orsaken till att en person utvecklar hudcancer beror till stor del på hur mycket personen varit exponerad för solen före 18 års ålder. Att utsättas för solbränna i tidig ålder ökar risken betydligt för att senare utveckla hudcancer. Det som är mest skrämmande är att det visar sig först långt senare. Ultravioletta (UV) strålar är den delen av solljuset som är skyldig till att melanom utvecklas

  Det är mycket viktigt att vara medveten om det ökande hotet som UV-strålningen utgör för att kunna vara säker på att använda sig av de rätta åtgärderna för att kunna undvika UV-strålningen.Det är viktigt att skydda barnen redan från första början!

  Solljuset består av elektromagnetisk strålning med olika våglängder. (Elektromagnetisk strålning är annorlunda än den som är associerad med kärnkraft.) En del av solens elektromagnetiska strålning är ultraviolett (UV) strålning. Denna delas in i tre grupper: UVA, UVB och UVC. Solstrålningens våglängder mäts i nanometer (NM). Ju kortare våglängd, desto större energi.
 • UVA-strålning

  Solens ultravioletta strålning finns huvudsakligen i UVA-våglängd (315-400nm). UVA i solljuset orsakar att ett pigment i huden gör att huden mörknar, resulterande i en lätt, övergående solbränna. UVA bränner ej huden men kan skada den underliggande vävnaden. UVA har mindre energi än UVB och UVC men går djupare in i huden och dess vävnader. UVA påverkar hudens melanin i överhuden till att mörkna. Att intensivt och långvarigt utsätta huden för UVA strålning kan medföra att huden åldras i förtid och att de underliggande strukturerna i huden förstörs.
 • UVB-strålning

  Endast en mycket liten del av solens UV strålning finns inom UVB våglängd (280-315 nm). UVB orsakar att huden blir röd och bränd. UVB strålarna kan orsaka blåsor eller t om en andra gradens brännskada. UVB har mer energi än UVA. Sannolikheten för att UVB skall orsaka solbränna är 1000 gånger större än UVA. Att exponera huden för UVB medför en 'försenad' effekt. Det tar två till tre dagar för solbrännan att visa sig. UVB strålning orsakar också att huden blir tjockare och att solbrännan håller längre. Olika faktorer (hudtyp, exponering och genetisk bakgrund) påverkar hur varje person reagerar på exponering till UVB.
 • UVC-strålning

  Mot de kortare UVC strålarna (200-280nm) skyddas jorden av ozonlagret. UVC är extremt skadlig för huden. UVC är mycket farlig för alla även vid mycket kort exponering.
 • UV-index

  UV index är en internationell skala som rankar UV strålarnas nivåer och risken för den mänskliga hälsan. UV index är godkänt och rekommenderas av internationella organisationer såsom 'the World Health Organisation'.

  På sommaren har de flesta svenska tidningar ett UV-index. På internet går det att hitta aktuellt UV-index året runt. Titta gärna där innan du går ut.

  > 3 Normal UV strålning.

  Var försiktig även vid normala nivåer eftersom solen kan bränna även om det är molnigt t ex om det är snö ute. - Använd minst solskyddsfaktor 15

  3 - 6 Hög UV strålning.

  Många bränner sig redan vid den här nivån. - Använd minst solskyddsfaktor 15 + hatt

  - 7 - 9 Mycket hög UV-strålning.

  UV-strålningen kan vara hög även om det är molnigt. - Använd minst solskyddsfaktor 30+, kläder och hatt som skyddar mot solen

  < 9 Extremt hög UV-strålning. Kan orsaka solbränna redan efter några minuter. - Undvik helst att vistas i solen mellan kl. 10 - 14. Använd minst solskyddsfaktor 30+, kläder och hatt som skyddar mot solen och godkända solglasögon.